Het weer in Madrid

Wie Madrid bezoekt die mag zich waarschijnlijk verheugen op mooi weer. Madrid heeft een aangenaam mediterraan klimaat met lichte kenmerken van een landklimaat. Binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie wordt het klimaattype dat op Madrid van toepassing is aangeduid met de code Csa. Het continentale trekje dat het klimaat van Madrid heeft, wordt veroorzaakt door het feit dat de Spaanse hoofdstad centraal in het binnenland ligt op een hoogte van gemiddeld 667 meter. Hierdoor is het weer in Madrid grilliger dan het weer langs de kust van Spanje.

Temperaturen

De gemiddelde jaartemperatuur in Madrid bedraagt 19,9 graden Celsius. Als je naar de gemiddelde maximumtemperaturen per maand kijkt, dan zie je dat de winterperiode met gemiddeld 10 tot 12 graden mild te noemen is, dat het kwik in het voorjaar vrij snel oploopt en dat de zomermaanden ronduit warm zijn. Juni is al warm met gemiddeld 26 tot 30 graden Celsius overdag, maar de maanden juli en augustus zijn serieus warm te noemen. De gemiddelde temperatuur in de twee warmste maanden ligt gemiddeld rond de 32 graden Celsius. Dit is echt een gemiddelde, waarbij een flinke uitschieter naar boven zeer goed mogelijk is. Op de dagen dat er in Spanje sprake is van hitte dan kan de temperatuur in Madrid oplopen richting de veertig graden Celsius. Niet voor niets dat veel Madrilenen in deze periode Madrid ontvluchten richting de kust. Vooral in de maand augustus trekken veel mensen uit Madrid naar minder hete plekken in Spanje zoals Ibiza en de Costa Blanca.

Zoals in de introductie al vermeld is, is het temperatuurverloop in Madrid redelijk grillig. In de wintermaanden kan het kwik oplopen tot 15 graden of hoger, maar is ook vorst en sneeuw mogelijk. Madrid kent vrijwel iedere winter wel een aantal dagen met relatief koel weer. De verschillen zijn vooral merkbaar in de tussenseizoenen. Met name in het voorjaar zie je dat er grote temperatuursverschillen voor kunnen komen. Zo kan het de ene dag gerust twaalf graden en regenachtig zijn, terwijl twee dagen later het ineens zomers kan zijn met een thermometer die oploopt naar 25 graden Celsius. Wie in het voor- of najaar op vakantie gaat naar Madrid die moet daarom ook met beide uitersten rekening houden.

Zonneschijn

Madrid is zonnig te noemen. Op jaarbasis is er gedurende gemiddeld 2600 tot 2800 uur sprake van zonnig weer, waarbij de bewolking het zicht op de zon niet onttrekt. Vooral de maanden juli en augustus verlopen zeer zonnig. Gemiddeld is er dan bijna tachtig procent van de tijd sprake van (overwegend) zonnig weer. Zelfs de wintermaanden doen het niet slecht. In de somberste maanden is er nog steeds 40 tot 50 procent van de tijd sprake van (overwegend) zonnig weer. De kans dat je net als in Nederland dagenlang geen zonnestraaltje ziet is in Madrid dan ook vrij klein.

Doeken houden de felle zon tegen in de zomer

Neerslag

Madrid heeft een redelijk droog klimaat. De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom bedraagt slechts 400 tot 450 millimeter, waarmee Madrid zo’n veertig procent droger is dan een gemiddelde Nederlandse bestemming. De meeste neerslag val er in het laatste kwartaal van het jaar (gemiddeld 169 millimeter), gevolgd door het eerste kwartaal van het jaar (gemiddeld 100 millimeter). De grootste kans op regenachtige dagen heb je in het winter en in het najaar. In het voorjaar is er iets vaker sprake van losse buien en naarmate de zomer nadert wordt vooral de kans op onweersbuien groter. In de maand augustus is er, als het al een keer regent, in ongeveer driekwart van de gevallen sprake van neerslag uit onweersbuien.

In totaal valt drie procent van de neerslag in de vorm van sneeuw. De grootste kans op sneeuw heb je in de maanden januari en februari. Gemiddeld wordt er in deze maanden op één dag per maand winterse neerslag geregistreerd.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Madrid zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Madrid. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Madrid