Het weer in Madrid

Wie Madrid bezoekt die mag zich waarschijnlijk verheugen op mooi weer. Madrid heeft een aangenaam mediterraan klimaat met lichte kenmerken van een landklimaat. Binnen de Kppen-Geiger klimaatclassificatie wordt het klimaattype dat op Madrid van toepassing is aangeduid met de code Csa. Het continentale trekje dat het klimaat van Madrid heeft, wordt veroorzaakt door het feit dat de Spaanse hoofdstad centraal in het binnenland ligt op een hoogte van gemiddeld 667 meter. Hierdoor is het weer in Madrid grilliger dan het weer langs de kust van Spanje.

Madrid bezienswaardigheden

De Spaanse hoofdstad Madrid barst van de interessante bezienswaardigheden, musea en activiteiten.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Madrid op een rijtje gezet:
Madrid bezienswaardigheden top 10

Temperaturen

De gemiddelde jaartemperatuur in Madrid bedraagt 19,9 graden Celsius. Als je naar de gemiddelde maximumtemperaturen per maand kijkt, dan zie je dat de winterperiode met gemiddeld 10 tot 12 graden mild te noemen is, dat het kwik in het voorjaar vrij snel oploopt en dat de zomermaanden ronduit warm zijn. Juni is al warm met gemiddeld 26 tot 30 graden Celsius overdag, maar de maanden juli en augustus zijn serieus warm te noemen. De gemiddelde temperatuur in de twee warmste maanden ligt gemiddeld rond de 32 graden Celsius. Dit is echt een gemiddelde, waarbij een flinke uitschieter naar boven zeer goed mogelijk is. Op de dagen dat er in Spanje sprake is van hitte dan kan de temperatuur in Madrid oplopen richting de veertig graden Celsius. Niet voor niets dat veel Madrilenen in deze periode Madrid ontvluchten richting de kust. Vooral in de maand augustus trekken veel mensen uit Madrid naar minder hete plekken in Spanje zoals Ibiza en de Costa Blanca.

Zoals in de introductie al vermeld is, is het temperatuurverloop in Madrid redelijk grillig. In de wintermaanden kan het kwik oplopen tot 15 graden of hoger, maar is ook vorst en sneeuw mogelijk. Madrid kent vrijwel iedere winter wel een aantal dagen met relatief koel weer. De verschillen zijn vooral merkbaar in de tussenseizoenen. Met name in het voorjaar zie je dat er grote temperatuursverschillen voor kunnen komen. Zo kan het de ene dag gerust twaalf graden en regenachtig zijn, terwijl twee dagen later het ineens zomers kan zijn met een thermometer die oploopt naar 25 graden Celsius. Wie in het voor- of najaar op vakantie gaat naar Madrid die moet daarom ook met beide uitersten rekening houden.

Klimaattabel Madrid

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 10 C 2 C 4 uur 11 dagen 33 mm n.v.t.
februari 12 C 2 C 5 uur 11 dagen 35 mm n.v.t.
maart 15 C 4 C 6 uur 10 dagen 32 mm n.v.t.
april 18 C 6 C 7 uur 11 dagen 45 mm n.v.t.
mei 22 C 10 C 9 uur 9 dagen 51 mm n.v.t.
juni 28 C 14 C 10 uur 6 dagen 21 mm n.v.t.
juli 32 C 17 C 11 uur 3 dagen 12 mm n.v.t.
augustus 32 C 17 C 11 uur 4 dagen 10 mm n.v.t.
september 27 C 14 C 8 uur 6 dagen 22 mm n.v.t.
oktober 21 C 9 C 6 uur 9 dagen 60 mm n.v.t.
november 14 C 5 C 5 uur 11 dagen 58 mm n.v.t.
december 10 C 4 C 4 uur 11 dagen 51 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Neerslag

Madrid heeft een redelijk droog klimaat. De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom bedraagt slechts 400 tot 450 millimeter, waarmee Madrid zo'n veertig procent droger is dan een gemiddelde Nederlandse bestemming. De meeste neerslag val er in het laatste kwartaal van het jaar (gemiddeld 169 millimeter), gevolgd door het eerste kwartaal van het jaar (gemiddeld 100 millimeter). De grootste kans op regenachtige dagen heb je in het winter en in het najaar. In het voorjaar is er iets vaker sprake van losse buien en naarmate de zomer nadert wordt vooral de kans op onweersbuien groter. In de maand augustus is er, als het al een keer regent, in ongeveer driekwart van de gevallen sprake van neerslag uit onweersbuien.

In totaal valt drie procent van de neerslag in de vorm van sneeuw. De grootste kans op sneeuw heb je in de maanden januari en februari. Gemiddeld wordt er in deze maanden op n dag per maand winterse neerslag geregistreerd.

Zonneschijn

Madrid is zonnig te noemen. Op jaarbasis is er gedurende gemiddeld 2600 tot 2800 uur sprake van zonnig weer, waarbij de bewolking het zicht op de zon niet onttrekt. Vooral de maanden juli en augustus verlopen zeer zonnig. Gemiddeld is er dan bijna tachtig procent van de tijd sprake van (overwegend) zonnig weer. Zelfs de wintermaanden doen het niet slecht. In de somberste maanden is er nog steeds 40 tot 50 procent van de tijd sprake van (overwegend) zonnig weer. De kans dat je net als in Nederland dagenlang geen zonnestraaltje ziet is in Madrid dan ook vrij klein.

Beste reisperiode voor Madrid

Als een stedentrip naar Madrid voor jou een mix betekent van zien en ontspannen, waarbij het buitenleven een belangrijke plek inneemt, dan kun je het beste in de maanden april, mei, september of oktober naar Madrid reizen. Hierbij willen we wel de kanttekening maken dat met name de maand april nog erg onzeker is als het neerkomt op aangename temperaturen en zonnig weer. Begin juni is ook zeker aangenaam, maar vanaf de tweede helft van juni kan het al te warm worden in Madrid. Omdat deze maanden populair zijn voor een stedentrip naar Madrid, liggen ook de prijzen voor accommodaties meestal hoger in deze periodes.

Als museumbezoek, winkelen of het bekijken van bezienswaardigheden belangrijker zijn dan zomers weer of warm lenteweer, dan is de periode november tot en met maart zeker aan te raden voor een vakantie in Madrid. Je hebt dan misschien niet het beste weer, maar gemiddeld genomen wel lagere prijzen en minder drukte. Een uitzondering hierop vormen de weken voor en rond Kerstmis.

De zomerperiode is warm tot zeer warm. Dit heeft zijn invloed op het leven in de stad. Zo is augustus duidelijk rustiger in Madrid. Sommige winkels en restaurants zijn dan zelfs gesloten. De relatieve rust zorgt wel voor minder lange wachtrijen, minder verkeer en lagere hotelkamerprijzen. Wie niet bang is voor hitte, is de zomerperiode zo gek nog niet voor een vakantie in Madrid.

Meer info over Madrid

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Madrid:
Madrid in n dag
Madrid fotoreportage

Madrid informatie
Madrid informatie
Madrid top 10
Madrid vakantienieuws
Madrid weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Madrid

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy