Reizen naar Madrid

Voor de meeste Nederlanders en Belgen ligt Madrid te ver weg om met de auto naartoe te reizen. Als mensen met de auto naar Madrid gaan dan is het vrijwel altijd omdat ze een combinatie maken met een andere vakantiebestemming in Spanje, Portugal of nog zuidelijker. Het gros van de toeristen uit de Lage Landen verkiest het vliegtuig om naar Madrid te reizen. In plaats van minstens 16 tot 20 uur in de auto te zitten vlieg je immers binnen ongeveer twee tot twee en een half uur naar Madrid. De prijzen voor vliegtickets naar Madrid liggen tegenwoordig zo laag dat je bijna gek bent als je niet per vliegtuig naar Madrid reist.

Madrid bezienswaardigheden

De Spaanse hoofdstad Madrid barst van de interessante bezienswaardigheden, musea en activiteiten.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Madrid op een rijtje gezet:
Madrid bezienswaardigheden top 10

Madrid ontdekken met de toeristenbus?
Boek nu je hop-on-hop-off ticket
met korting via internet!

Vliegen naar Madrid

Als je naar Madrid vliegt dan land je altijd op Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Deze internationale luchthaven van Madrid ligt op ongeveer twaalf kilometer van het centrum van Madrid. In Nederland wordt vaak de naam Luchthaven Madrid-Barajas gebruikt. Madrid heeft nog een ander vliegveld: Madrid–Cuatro Vientos Airport. Dit is het oudste Spaanse vliegveld en wordt eigenlijk alleen nog maar voor lokale vluchten gebruikt, voor vliegscholen en voor privévliegtuigen.

Luchthaven Madrid-Barajas telt vier terminals, waarbij Terminal 4 de meest recente terminal is. In oppervlakte behoort deze moderne terminal tot de grootste luchthaventerminals ter wereld. In welke terminal je aankomt hangt af van de luchtvaartmaatschappij waar je mee naar Madrid vliegt.

Je kunt vanuit Nederland en België kiezen uit een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en vertrekluchthavens voor een vakantie in Madrid. Zo kun je met KLM of Iberia vanaf Amsterdam naar Madrid vliegen, vanaf Brussel met Brussels Airlines of Iberia en met prijsvechter Ryanair vlieg je vanaf Eindhoven of Charleroi goedkoop naar Madrid. Transavia onderhoudt vluchten tussen Rotterdam en Madrid.

Let goed op als je een vliegticket naar Madrid boekt op wat er wel en niet inbegrepen is. Zo moet je bij sommigen bijbetalen voor ruimbagage en bij sommigen niet. Dit soort kosten kunnen een vliegticket naar Madrid ineens wat duurder uit laten vallen dan je verwacht had.

HANDIGE TIP !!! Via Momondo kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets naar Madrid vergelijken. Op deze manier vind je snel de goedkoopste vliegtickets naar Madrid.
Bekijk de goedkoopste vliegtickets naar Madrid bij Momondo

Met de trein naar Madrid reizen

Een leuke manier om naar Madrid te reizen is per trein. De voormalige Elipsos-treinen tussen Parijs Austerlitz en Madrid rijden niet meer, waardoor het niet meer mogelijk is om met één overstap in Parijs van Amsterdam naar Madrid te reizen. Wel kun je routes over meerdere delen samenstellen. Zo kun je eerst van Amsterdam naar Parijs reizen om vervolgens met een andere trein door te reizen naar Barcelona. Vanuit Barcelona kun je vervolgens met een hogesnelheidstrein doorreizen naar Madrid. Wat betreft tijd en kosten is dit vaak niet de meest gunstige optie. Wie echter niet durft te vliegen en niet met de auto naar Madrid wil reizen die kan op deze manier toch comfortabel naar Madrid reizen.

Met de auto naar Madrid reizen

Wil je met de auto naar Madrid reizen? Reken dan op een flinke autorit. Vanuit Utrecht is het minstens 1700 tot 1800 kilometer rijden totdat je in Madrid staat. Bij optimale verkeersomstandigheden doe je daar minstens 15 uur over exclusief pauzes om te eten, drinken, tanken en plassen. In de praktijk zorgen verkeersproblemen zoals files en wegwerkzaamheden vaak voor zo'n twee uur extra reistijd. Als je tijdens de drukke weekeindes in de zomervakantie reist dan komt daar nog zeker een paar uur bij.

Er zijn ruwweg twee routes richting Madrid. De grootste verschillen zullen in de aanvang van de rit zitten, die vooral afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland of België is. In veel gevallen is de route via Parijs en het westen van Frankrijk het meest gunstig. In afstand is dit de meest gunstige route. Wie echter Parijs wil vermijden (niet iedereen is even dol op de ringweg van Parijs) en/of goedkoop wil tanken in Luxemburg is het ook mogelijk om de aanzienlijk langere route via Luxemburg, Lyon en Barcelona te volgen. In totaal rijdt je dan zo'n 400 kilometer extra als je het vanuit Utrecht berekent. In zowel Frankrijk als Spanje moet je op grote delen van de snelweg tol betalen.

Vanaf het vliegveld naar het centrum reizen

Adolfo Suárez Madrid Barajas Airport ligt ongeveer 15 tot 20 kilometer van het centrum van Madrid af. Met de taxi rijdt je bij normaal verkeer in zo'n twintig minuten vanaf de luchthaventerminal naar het centrum van Madrid. Rond de spitsuren kan deze reistijd al snel oplopen tot een half uur of langer. Voor taxiritten van en naar het centrum van Madrid betaal je een vast tarief.
Goedkoper is het om met het openbaar vervoer of met de Expres Aeropuerto naar het centrum te reizen. Expres Aeropuerto is een transferbus die op verschillende plekken in Madrid stopt. De rit naar het centrum (halte Cibeles) neemt ruim een half uur in beslag.

Handig en goedkoop is om per metro naar het centrum van Madrid te reizen. Zowel vanaf Aeropuerto T1-T2-T3 als vanaf de nieuwe terminal Aeropuerto T4 kun je per metro naar Madrid reizen. Dat betekent meestal wel dat je één of twee keer over moet stappen. Het metrostation dat in het hart van de stad ligt, Vodafone Sol, bereik je na twee keer overstappen. De reistijd inclusief het overstappen bedraagt ongeveer drie kwartier. Voor ritten van en naar het vliegveld geldt er een vliegveldtoeslag.

Toeristenbus

Een zeer populaire manier onder toeristen om zich binnen Madrid te verplaatsen is per toeristenbus. Deze dubbeldekkerbussen met open deck aan de bovenkant zijn speciaal voor de vele toeristen bedoeld die Madrid bezoeken. Ze rijden rondjes langs en door de voor toeristen interessante wijken en hotspots van Madrid. Er zijn stops bij populaire bezienswaardigheden en op mooie pleinen. Je kunt bij deze haltes onbeperkt uitstappen en weer opstappen. Dit is wat ze 'hop on, hop off' noemen. Deze vorm van vervoer is ideaal als je niet teveel wilt puzzelen hoe je met het reguliere openbaar vervoer ergens moet komen. De bussen rijden in frequenties van twintig tot dertig minuten, waardoor je nooit al te lang hoeft te wachten bij een halte.
Het onbeperkt in- en uitstappen kan gedurende de geldigheid van je ticket. Deze zijn 1 of 2 dagen geldig. Er worden twee routes gereden waarbij je via een Nederlandstalige audio-gids uitleg krijgt over de stad Madrid en de bezienswaardigheden die je passeert.

Als je je tickets voor de hop-on-hop-off bus vooraf via internet reserveert krijg je twee euro korting per persoon. Handig is dat je ook gewoon met iDeal kunt betalen.

Route Blauwe lijn:
Museo del Prado, Puerta de Alcala, Barrio de Salamanca, Plaza de Colón, Plaza de Cibeles, Gran Vía, Plaza de España, Templo de Debod, Teatro Real, Palacio Real, Puerta de Toledo, San Francisco El Grande, Catedral Almudena, Plaza Mayor, Puerta del Sol, Círculo Bellas Artes, Museo Thyssen, Museo Reina Sofía, Jardín Botánico y Museo del Prado.

Route groene lijn:
Plaza Neptuno, Plaza de Cibeles, Plaza de Colón, Museo Esculturas, Museo de Ciencias Naturales, Nuevos Ministerios, Santiago Bernabéu, C.S.I. Científicas, Museo Lázaro Galdiano, Serrano, Museo Arqueológico, Puerta de Alcalá, Alcalá, Puerta del Sol, Plaza de las Cortes y Plaza Neptuno.

Autorijden in Madrid

Als je gaat autorijden in Madrid dan moet je rekening houden met druk verkeer dat in de spits zelfs ronduit hectisch kan worden. Wie wil gaan autorijden in Madrid die moet zich eigenlijk afvragen waarom hij/zij de auto neemt in plaats van het openbaar vervoer. Het centrum van Madrid is aangenaam compact waardoor veel te voet te belopen is. En anders is daar nog het uitstekende openbaar vervoer. De metro van Madrid laat je gemakkelijk en snel grotere stukken van de stad doorkruisen. Daar heb je geen auto voor nodig. Mocht je toch gaan autorijden in Madrid houd er dan rekening mee dat de reistijden soms kunnen verdubbelen ten opzichte van de reguliere reistijd die door navigatiesystemen en routeplanners opgegeven wordt.

Als je moet gaan parkeren in Madrid dan wensen we je veel succes toe als je parkeerplek op straat zoekt. Die is immers schaars, vooral in het centrum. En zoals het een grote stad betaamt moet je natuurlijk ook in Madrid betalen om te parkeren. Omdat je sowieso moet betalen om te parkeren is het aan te raden om je auto in één van de vele parkeergarages te zetten die de stad telt. Hiermee voorkom je ergernis van een plekje zoeken en hoef je ook geen rekening te houden met eventueel verlopen parkeertijd. Heb je een hoge en/of brede auto, let dan op. Sommige parkeergarages in Madrid zijn erg krap (pas op voor je velgen) en er geldt ook vaak een hoogtebeperking. Busjes en auto's met een skibox op het dak kunnen daardoor niet iedere parkeergarage in.

Fietsen in Madrid

Madrid is een leuke stad om per fiets te verkennen. De binnenstad is redelijk compact en dankzij de fiets is het gemakkelijk om ook de bezienswaardigheden mee te pakken die net buiten het centrum liggen. Er zijn drie manieren om Madrid per fiets te verkennen. De ouderwetse maar nog steeds doeltreffende manier is om bij één van de fietsenverhuurders een fiets te huren en daarmee op pad te gaan. Een moderne variant hierop is BiciMAD. Dit is een publiek fietsenleensysteem met geautomatiseerde fietsstations zoals je die in steeds meer grote steden aantreft. In het geval van Madrid gaat het om elektrische fietsen, waardoor je reikwijdte aanzienlijk vergroot wordt. Een derde manier die we zeker aan zouden willen raden is een georganiseerde fietstocht door Madrid, waarbij een ervaren gids je van alles over de stad, de bezienswaardigheden en de geschiedenis van Madrid vertelt. Als je bij Baja Bikes een fietstocht door Madrid boekt dan heb je ook nog eens het voordeel van een enthousiaste Nederlandstalige gids.

Op 'Madrid in één dag: Madrid op de fiets' lees je een leuk blog over een dag in Madrid waar de fietstocht in verwerkt is.

Taxi

In Madrid is het over het algemeen niet lastig om een taxi te pakken te krijgen. Je herkent de officiële taxi's van Madrid aan de witte kleur met een rode streep over de carrosserie. Je kunt een taxi nemen vanaf één van de taxistandplaatsen of je kunt er eentje aanhouden op straat. Je ziet door het groene lampje op het dak van de taxi dat de betreffende taxi vrij is. Let op dat de taxivhauffeur wel de taximeter aanzet. Indien er op de meter gereden wordt dan zul je gemiddeld genomen goedkoper uitzijn dan in Nederland of België. Indien er geen meter aangezet wordt en er geen prijsafspraak gemaakt is dan kan het voorkomen dat je relatief veel betaalt.
Voor extra's zoals bagage of reizen naar de luchthaven betaal je een toeslag. Ook is reizen tussen 22 en 6 uur duurder dan overdag.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is de belangrijkste vorm van transport in Madrid. Dagelijks reizen duizenden forensen en toeristen met de metro door Madrid en ook de bus wordt veelvuldig gebruikt. Voor de meeste toeristen is de metro het handigste. Met de verschillende metrolijnen kun je snel en eenvoudig naar de vele wijken en bezienswaardigheden van Madrid reizen. Men heeft voor toeristen zelfs een speciale kaart van de metro gemaakt waarop de metrolijnen en de belangrijke hotspots van Madrid vermeld staan.

De metro telt dertien lijnen die dagelijks vanaf een uur of 6 's morgens tot na middernacht rijden. De frequentie hangt af van het tijdstip, de dag waarop je reist en de route. Meestal rijd er zo om de 3 tot 8 minuten een trein. Je kunt losse kaartjes kopen (de prijs is afhankelijk van het aantal zones en haltes) of een 10-rittenkaart kopen. Deze tienrittenkaarten zijn goedkoper dan losse kaartjes, zijn ook op de bus te gebruiken en zijn niet persoonsgebonden. Je kunt dus met zijn tweeën of meer op één tienrittenkaart reizen. Je koopt je metrokaartjes onder andere uit de automaten of bij de loketten bij metrostations. De automaten kun je Engelstalig gebruiken.

Als je van plan bent om veel van het openbaar vervoer gebruik te maken dan kan een kaart voor 1, 2, 3, 5 of 7 kaarten een goede optie zijn. Hoe langer de geldigheid, des te goedkoper je per dag uit bent. Dit zogenaamde abono turístico is wel persoonsgebonden.

Meer info over Madrid

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Madrid:
Madrid in één dag
Madrid fotoreportage

Madrid informatie
Madrid informatie
Madrid top 10
Madrid vakantienieuws
Madrid weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Madrid

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy