Reizen naar Madrid

Voor de meeste Nederlanders en Belgen ligt Madrid te ver weg om met de auto naartoe te reizen. Als mensen met de auto naar Madrid gaan dan is het vrijwel altijd omdat ze een combinatie maken met een andere vakantiebestemming in Spanje, Portugal of nog zuidelijker. Het gros van de toeristen uit de Lage Landen verkiest het vliegtuig om naar Madrid te reizen. In plaats van minstens 16 tot 20 uur in de auto te zitten vlieg je immers binnen ongeveer twee tot twee en een half uur naar Madrid. De prijzen voor vliegtickets naar Madrid liggen tegenwoordig zo laag dat je bijna gek bent als je niet per vliegtuig naar Madrid reist.

Een KLM vliegtuig staat aan de gate op de luchthaven van Madrid.

Vliegen naar Madrid

Als je naar Madrid vliegt dan land je altijd op Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Deze internationale luchthaven van Madrid ligt op ongeveer twaalf kilometer van het centrum van Madrid. In Nederland wordt vaak de naam Luchthaven Madrid-Barajas gebruikt. Madrid heeft nog een ander vliegveld: Madrid–Cuatro Vientos Airport. Dit is het oudste Spaanse vliegveld en wordt eigenlijk alleen nog maar voor lokale vluchten gebruikt, voor vliegscholen en voor privévliegtuigen.

Luchthaven Madrid-Barajas telt vier terminals, waarbij Terminal 4 de meest recente terminal is. In oppervlakte behoort deze moderne terminal tot de grootste luchthaventerminals ter wereld. In welke terminal je aankomt hangt af van de luchtvaartmaatschappij waar je mee naar Madrid vliegt.

Je kunt vanuit Nederland en België kiezen uit een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en vertrekluchthavens voor een vakantie in Madrid. Zo kun je met KLM of Iberia vanaf Amsterdam naar Madrid vliegen, vanaf Brussel met Brussels Airlines of Iberia en met prijsvechter Ryanair vlieg je vanaf Charleroi goedkoop naar Madrid. Transavia onderhoudt vluchten tussen Rotterdam en Madrid.

Let goed op als je een vliegticket naar Madrid boekt op wat er wel en niet inbegrepen is. Zo moet je bij sommigen bijbetalen voor ruimbagage en bij sommigen niet. Dit soort kosten kunnen een vliegticket naar Madrid ineens wat duurder uit laten vallen dan je verwacht had.

Transavia vlucht HV6319 staat gereed voor vertrek naar Madrid.

Met de trein naar Madrid reizen

Een leuke manier om naar Madrid te reizen is per trein. De voormalige Elipsos-treinen tussen Parijs Austerlitz en Madrid rijden niet meer, waardoor het niet meer mogelijk is om met één overstap in Parijs van Amsterdam naar Madrid te reizen. Wel kun je routes over meerdere delen samenstellen. Zo kun je eerst van Amsterdam naar Parijs reizen om vervolgens met een andere trein door te reizen naar Barcelona. Vanuit Barcelona kun je vervolgens met een hogesnelheidstrein doorreizen naar Madrid. Wat betreft tijd en kosten is dit vaak niet de meest gunstige optie. Wie echter niet durft te vliegen en niet met de auto naar Madrid wil reizen die kan op deze manier toch comfortabel naar Madrid reizen.

Met de auto naar Madrid reizen

Wil je met de auto naar Madrid reizen? Reken dan op een flinke autorit. Vanuit Utrecht is het minstens 1700 tot 1800 kilometer rijden totdat je in Madrid staat. Bij optimale verkeersomstandigheden doe je daar minstens 15 uur over exclusief pauzes om te eten, drinken, tanken en plassen. In de praktijk zorgen verkeersproblemen zoals files en wegwerkzaamheden vaak voor zo’n twee uur extra reistijd. Als je tijdens de drukke weekeindes in de zomervakantie reist dan komt daar nog zeker een paar uur bij.

Er zijn ruwweg twee routes richting Madrid. De grootste verschillen zullen in de aanvang van de rit zitten, die vooral afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland of België is. In veel gevallen is de route via Parijs en het westen van Frankrijk het meest gunstig. In afstand is dit de meest gunstige route. Wie echter Parijs wil vermijden (niet iedereen is even dol op de ringweg van Parijs) en/of goedkoop wil tanken in Luxemburg is het ook mogelijk om de aanzienlijk langere route via Luxemburg, Lyon en Barcelona te volgen. In totaal rijdt je dan zo’n 400 kilometer extra als je het vanuit Utrecht berekent. In zowel Frankrijk als Spanje moet je op grote delen van de snelweg tol betalen.

Vanaf het vliegveld naar het centrum reizen

Adolfo Suárez Madrid Barajas Airport ligt ongeveer 15 tot 20 kilometer van het centrum van Madrid af. Met de taxi rijdt je bij normaal verkeer in zo’n twintig minuten vanaf de luchthaventerminal naar het centrum van Madrid. Rond de spitsuren kan deze reistijd al snel oplopen tot een half uur of langer. Voor taxiritten van en naar het centrum van Madrid betaal je een vast tarief.

Goedkoper is het om met het openbaar vervoer of met de Expres Aeropuerto naar het centrum te reizen. Expres Aeropuerto is een transferbus die op verschillende plekken in Madrid stopt. De rit naar het centrum (halte Cibeles) neemt ruim een half uur in beslag.

Handig en goedkoop is om per metro naar het centrum van Madrid te reizen. Zowel vanaf Aeropuerto T1-T2-T3 als vanaf de nieuwe terminal Aeropuerto T4 kun je per metro naar Madrid reizen. Dat betekent meestal wel dat je één of twee keer over moet stappen. Het metrostation dat in het hart van de stad ligt, Vodafone Sol, bereik je na twee keer overstappen. De reistijd inclusief het overstappen bedraagt ongeveer drie kwartier. Voor ritten van en naar het vliegveld geldt er een vliegveldtoeslag.