Musea in Madrid

Voor veel stedentrippers is een bezoek aan een stad niet compleet zonder tenminste één of meerdere musea bezocht te hebben. Dat geldt zeker voor Madrid. Deze stad is niet alleen de hoofdstad van Spanje, het is op het gebied van musea ook veruit de belangrijkste stad van het land. Vooral met musea zoals het Prado, het Thyssen-Bornemisza en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía heeft Madrid een paar ware pareltjes binnen de gemeentegrenzen.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een aantal musea in Madrid die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn. Wil je informatie over andere bezienswaardigheden in Madrid? Bezoek dan onze pagina ‘bezienswaardigheden in Madrid‘.

Museo del Prado

Het beste bezochte museum van Madrid is het Museo del Prado. In dit nationale kunstmuseum van Madrid is een zeer uitgebreide collectie van Europese schilder- en beeldhouwkunst te bewonderen. De tentoongestelde voorwerpen en kunstobjecten beslaan een periode tussen de twaalfde en negentiende eeuw. Sinds de opening in 1819 is de collectie steeds verder uitgebreid waardoor je tegenwoordig kunt genieten van werken die afkomstig zijn van bekende namen als Velázquez, Francisco de Goya, Rembrandt, Claude Monet en Titiaan. Wat ooit begon met een fraaie collectie van ongeveer driehonderd kunstwerken is inmiddels uitgegroeid tot duizenden indrukwekkende stukken.

Let op! De wachtrijen bij Museo del Prado kunnen erg lang zijn. Met skip-the-line tickets kun je de wachttijd aanzienlijk verkorten. Deze tickets kun je alleen maar vooraf online kopen!
Koop hier je Museo del Prado skip-the-line tickets (je kunt hier ook met iDeal betalen).

Museo del Prado

Sorolla Museum

De Spaanse schilder Joaquín Sorolla y Bastida heeft zijn beroemdheid te danken aan zijn bijzondere talenten in de schilderkunst. Hij stond bekend het portretteren van mensen in een landelijke omgeving waarbij het licht een belangrijke rol speelt. Bekende werken van Sorolla zijn onder andere ‘El baño del caballo’ en ‘Paseo a orillas del mar’ uit 1909. Zijn collectie wordt tentoongesteld in het huis waar hij tot aan zijn dood in 1923 werkzaam is geweest.

Museo Arqueológico Nacional

Het MAN museum te Madrid laat je kennismaken met de geschiedenis van het land. Sinds de oprichting in 1867 zijn er heel wat voorwerpen, decoratieve kunsten, beeldhouwwerken en muurschilderingen uit het verleden te bestuderen. Het ‘Museo Arqueológico Nacional’ is gelegen aan de Calle de Serrano nabij de Plaza Independencia.

Museo Thyssen-Bornemisza

Aan de Paseo del Prado op nummer 8 is een bijzondere collectie van schilderijen te bewonderen die afkomstig zijn uit de privé collectie van kunstverzamelaar Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza. Zijn verzameling is begonnen in Lugano en werd omstreeks 1932 overgebracht naar Spanje. Sinds 1992 is de verzamelde kunst overgebracht naar de achttiende eeuwse villa ‘Villahermosa’. Volgens vele kenners wordt de collectie van het Museo Thyssen-Bornemisza gezien als de belangrijkste particuliere verzameling ter wereld.

Museo Thyssen-Bornemisza

Museo Lázaro Galdiano

Uiteenlopende werken van de Spaanse kunstverzamelaar en journalist José Lázaro Galdiano zijn samengebracht in een prachtig monumentaal pand aan de Calle de Serrano op nummer 122. Hier kun je het Museo Lázaro Galdiano bezoeken. De uitbundige collectie van Galdiano is terug gebracht van meer dan twaalfduizend stukken naar ongeveer achtenveertighonderd. De collectie is verdeeld over vier verdiepingen, waarbij je op de begane grond begint bij het leven over Lázaro Galdiano zelf.

Museo Cerralbo

Het neoclassicistische paleis aan de Calle de Ventura Rodríguez behoorde toe aan de archeoloog en Markies van Cerralbo, Enrique de Aguilera y Gamboa. Tijdens zijn vele reizen verzamelde hij allerlei boeiende, interessante en mooie voorwerpen die hij vervolgens in zijn woning in Madrid langzaam aan tentoon ging stellen. Het paleis werd in opdracht van de markies en naar het idee van de architecten Alejandro Sureda, Luis Cabello en Luis Cabello Lapiedra omstreeks 1885 gebouwd. Sinds 1944 is het paleis geopend als museum Cerralbo.

Museo del Romanticismo

De stad Madrid heeft zelfs een museum over de romantiek. In 1924 opende het museum haar deuren om het publiek kennis te laten maken met de Spaanse romantiek. Initiatiefnemer Benigno de la Vaga-Inclán vond het als kunst- en cultuurliefhebber belangrijk om mensen kennis te laten maken met romantische kunst en vond via deze weg een manier om zijn collectie tentoon te stellen. Onder de collectie bevinden zich schilderijen, meubels keramiek en fotografie. De setting is natuurlijk uiterst romantisch. Op maandagen en tijdens sommige feestdagen is het Museo del Romanticismo gesloten. Bekijk hun website voor de officiële bezoekersinfo.

Museo del Romanticismo

Museo del Ferrocarril

Het spoorwegmuseum van Madrid is gevestigd in het voormalige Delicias Station. Het station werd al in 1880 geopend en had daarmee een verbinding met Portugal. Behalve personen vervoer, werden de treinen ook veel gebruikt voor vracht. Sinds 1984 is hier het ‘Museo del Ferrocarril’ geopend en kun je er alles te weten komen over het historische gebouw, locomotieven, treinen en nog heel veel meer.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Tot de ‘Gouden Driehoek van de Kunst’ in Madrid, behoort ook het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Dit museum staat bekend om zijn Spaanse kunst uit de twintigste eeuw. De meest beroemde werken betreffen die van Salvador Dalí, Miró en Pablo Picasso. Tegenwoordig is de enorme collectie te bewonderen in een voormalig ziekenhuis waaraan de Italiaanse architect Francisco Sabatini (ontwerper van Puerta de Alcalá) zijn aandeel heeft geleverd. Ondertussen zijn er twee ultra moderne liften geïnstalleerd en andere moderne snufjes aangebracht, waardoor het museum uitstekend in de huidige tijd past.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía