Bezienswaardigheden in Madrid

Madrid heeft als hoofdstad van Spanje een lange lijst van grote en kleine bezienswaardigheden die je kunt bezoeken of bekijken. In een metropool zoals Madrid is er eigenlijk zoveel te zien dat je gerust een vakantie van enkele weken kunt boeken om Madrid tot in de diepte te ervaren. Omdat de meeste mensen slechts enkele dagen naar Madrid gaan, zul je keuzes moeten maken.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een aantal belangrijke bezienswaardigheden in Madrid die volgens ons het bezoeken waard zijn. De musea in Madrid ontbreken op deze pagina. Die zijn terug te vinden op de pagina ‘musea in Madrid‘.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Madrid bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Madrid.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Madrid
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Madrid via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Madrid via GetYourGuide

Madrid City Pass

De Madrid City Pass is een kaart die speciaal ontwikkeld is voor toeristen die Madrid bezoeken en op zoek zijn naar gemak en korting. Met de Madrid City Pass krijg je skip-the-line tickets voor het Koninklijk Paleis van Madrid, skip-the-line tickets voor het populaire Prado-museum en een dagticket voor de hop-on-hop-off bus van Madrid. Daarnaast krijg je ook korting op musea, excursies en fietstochten door Madrid. Ooptioneel kun je een privé-transfer van het vliegveld naar je hotel in Madrid en een OV-kaart voor Madrid bijboeken.

De Madrid City Pass is een exclusief product van TicketBar Madrid en is alleen maar via internet te koop.

Je kunt de Madrid City Pass hier bestellen.

Plaza Mayor

Veruit het bekendste en drukst bezochte plein van Madrid is Plaza Mayor. De eerste ontwerpen voor dit enorme plein in Madrid dateren uit de zestiende eeuw. Hierbij kreeg het de naam ‘Plaza del Arrabal’. Pas in de zeventiende eeuw werd de naam en het uiterlijk aangepast in wat wij tegenwoordig Plaza Mayor noemen. Het Plaza Mayor plein van Madrid heeft altijd grote belangstelling genoten. Behalve openbare executies werden er ook stierengevechten, markten en festiviteiten georganiseerd. Nu vandaag komen er mensen samen die genieten van de oude gebouwen, het bezoeken van de omliggende horeca of gewoon om iemand te ontmoeten. Het ruiterstandbeeld van Filips III in het midden is een creatie van Giovanni de Bologna en diens protégé Pietro Tacca.

Het prachtige Plaza Mayor in het centrum van Madrid.

Zoo Aquarium

De dierentuin van Madrid is gelegen in de bosrijke omgeving van Casa de Campo. In het park kun je genieten van dieren als bruine beren, dolfijnen, apen, koala’s en reuzenpanda’s. De dieren zorgen voor leuke momenten en voor de liefhebbers zijn er zelfs workshops te boeken. Eerlijk is eerlijk: je reist niet speciaal naar Madrid om naar een dierentuin te gaan, tenzij je een enorme fan bent van reuzenpanda’s. Maar als je bijvoorbeeld met kinderen naar Madrid reist dan is een bezoek aan de dierentuin voor de kids een welkome onderbreking van een trip vol cultuur, musea en historie.

Palacio Real de Madrid

Het koninklijk paleis van Madrid aan de Plaza de la Armería, werd in de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van Filips V. Na zo’n zesendertig jaar bouwen is er een prachtig barokke paleis ontstaan die meer dan drieduizend kamers telt waarvan het grootste gedeelte gevuld is met zeer waardevolle kunstobjecten. Hoewel de koninklijke familie er niet meer woont, wordt het nog regelmatig gebruikt voor officiële staatsaangelegenheden. De rijkelijk gedecoreerde eetzaal is behoorlijk indrukwekkend en wordt dan ook graag gebruikt om gasten uit allerlei windstreken te ontvangen. Rondom het paleis bevinden zich prachtige tuinen als ‘Campo del Moro’ en parken zoals het ‘Plaza de Oriente’. Het Palacio Real de Madrid is deels toegankelijk voor publiek.

Voor de entree van het paleis staat vrijwel altijd een redelijk lange wachtrij met mensen die nog kaartjes moeten kopen. Zonde van de tijd, toch? Door vooraf je entreetickets via internet te kopen kun je de wachtrij passeren en vrijwel meteen naar binnen.

Hier kun je de Palacio Real kaartjes vooraf reserveren

Palacio Real de Madrid

Plaza de España

Iets ten westen van de Calle Gran Vía in de wijk Argüelles is het populaire Plaza de España gelegen. Rondom het monument van de Spaanse schrijver en dichter Miguel de Cervantes Saavedra verzamelen vele toeristen en inwoners gedurende de dag. Er zijn namelijk nog meer bezienswaardigheden te bespeuren op dit plein van Madrid. Er staat een bronzen beeld van Don Quichot en knecht Sancho Panza, twee karakters uit het boek van Cervantes ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’. En de andere beelden zijn afkomstige ander verhalen van deze schrijver, boerin Aldonza Lorenzo en Dulcinea. Prachtige gebouwen aan dit plein zijn casa Gallardo, Torre de Madrid en het rood met witte gebouw ‘Edificio de la antigua sede de la Real Compañía Asturiana de Minas’.

Monasterio de las Descalzas Reales

Het Monasterio de las Descalzas Reales is een opvallende religieus bouwwerk in Madrid. Het werd omstreeks 1559 opgericht door Doña Juana de Austria, zus van Filips II. Het werd het onderkomen van nonnen, ongehuwden, en weduwen. Er was één voorwaarde, je moest een soort van bruidsschat meebrengen. Door de eeuwen heen werden er vele kunstschatten verzameld, waarvan nu een deel nog te bewonderen is in dit klooster. Het meest bijzondere zijn de wandtapijten en werken van beroemdheden als Titiaan, Rubens en Brueghel de Oude.

Jardines del Buen Retiro

Hoewel dit deel van de de stad Madrid ooit onderdeel was van het Parque del Retiro en het koninklijk paleis, is het sinds de twintigste eeuw een onafhankelijk gebied geworden. In het park tref je een poppentheater, fonteinen, monumenten, een rozentuin en het ‘Palacio de Cristal’. Het is een prachtig park met veel diversiteit aan flora en fauna en daarbij erg geliefd bij de Madrilenen zelf.

Jardines del Buen Retiro

Edificio Metrópolis

Aan de Calle de Alcalá is een bijzonder fraai bouwwerk te bewonderen: het Edificio Metrópolis In het jaar 1905 werd er een wedstrijd uitgeroepen door de verzekeringsmaatschappij La Unión y el Fenix voor het ontwerp van hun gebouw. Het werd gewonnen door Jules en Raymond Fevrier. Nu kijken we tegenwoordig naar dit in Beaux-Arts stijl ontworpen bouwwerk, wat inmiddels een paar keer van eigenaar is veranderd, als een prachtig stukje architectuur uit de geschiedenis. Gelukkig is het oorspronkelijk ontwerp door de jaren heen altijd in ere gehouden. Het meest opmerkelijke onderdeel van dit gebouw is de met vierentwintig karaats bladgoud belegde details op de koepel.

Templo de Debod

Een bijzonder stukje geschiedenis is te vinden in het Parque del Oeste. Hier staan namelijk twee oorspronkelijke poorten van een oude Egyptische tempel. De poorten zijn cadeau gedaan door Egypte in dank aan de hulp van Spanje tijdens het veilig stellen van monumenten die verloren dreigden te raken tijdens de bouw van de Aswan Dam. Als je de Templo de Debod van binnen wilt bekijken dan moet je geduld hebben. Men laat slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd naar binnen.

Templo de Debod

Matadero Madrid

Ook een stad als Madrid weet zijn historie op moderne wijze opnieuw te introduceren. Een voormalig slachthuis uit de twintigste eeuw is doormiddel van creativiteit en doorzettingsvermogen ingezet als cultureel centrum. Matadero Madrid is tegenwoordig een toeristische attractie waar kunst, cultuur en andere creatieve processen samenkomen. Dit bijzonder leuke initiatief mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Madrid.

Torres KIO

Als moderne tegenhanger van de Puerta de Alcalá kun je Puerta de Europa bezoeken. Twee kantoorgebouwen in de buurt van Plaza de Castilla zijn beiden honderdveertien meter hoog en vormen samen een soort van moderne poort. De architecten Philip Johnson en John Burgee uit Amerika mogen beiden krediet nemen voor dit ontwerp.

Torres KIO

Palacio de Cristal

In het ‘Parque del Retiro’ op een prachtige locatie direct aan water ligt Palacio de Cristal. Het bouwwerk, wat ter ere van de tentoonstelling van de Filippijnen werd ontworpen, bestaat voornamelijk uit glas en metaal. De Spaanse architect Antonio Palacios Ramilo werd uitverkozen tot ontwerper. Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen die onderdeel zijn van het ‘Reina Sofia Museum’.

Plaza de Cibeles

Dit plein van Madrid is rijkelijk gedecoreerd met marmeren sculpturen, neo-klassieke bouwwerken en een sprookjesachtig fontein. Midden op dit mooiste plein van Madrid staat de ‘Fuente de Cibeles’, vernoemd naar de Grieks-Romeinse godin van de natuur. Het werd in 1777 ontworpen door Ventura Rodríguez, een Spaanse architect en kunstenaar die ook bekend is om zijn ontwerp van de inrichting in het klooster van La Encarnación te Madrid. Rondom het ‘Plaza de Cibeles’ staan een aantal imposante gebouwen, zoals het Palacio de Comunicaciones, Palacio de Linares en Banco de España.

Plaza de Cibeles

Real Basilica de San Francisco el Grande

In het centrum van Madrid, aan de Plaza de San Francisco, is een in neo-classicistische stijl opgetrokken kathedraal uit 1761 te bewonderen. De ‘Real Basilica de San Francisco el Grande’ is ontworpen door Francisco de las Cabezas, Antonio PLO en Francesco Sabatini. In de koninklijke basiliek tref je werken van beroemde kunstenaars als Casto Plasencia, Salvador Martínez Cubells en Manuel Domínguez. Op de neoklassieke voorgevel, uit handen van de Italiaanse architect Francesco Sabatini, staan vier standbeelden van heiligen. Het uiterlijk is redelijk sober ten opzichte van de binnenkant.

Gran Vía

Het meest chique winkelgebied van Madrid bevindt zich aan de Gran Vía. Behalve luxe winkels kun je hier ook het nachtleven van Madrid opzoeken. Qua bijzondere architectuur tref je hier bouwwerken als het Metropolis gebouw, het Edificio Grassy en het Oratorium van de Caballero de Gracia.

Mercado de San Miguel

De meest bekende markt van Madrid is de Mercado de San Miguel. Onder de nostalgische overkapping kun je genieten van allerlei Spaanse heerlijkheden die zeker de Bourgondiërs onder ons zal bekoren. Ondertussen is de markt uitgegroeid tot een cultureel evenement met uiteenlopende activiteiten. Het twee verdiepingen tellende gebouw beslaat een oppervlakte van ongeveer tweeduizend vierkante meter. Mercado San Miguel is gelegen aan de Plaza de San Miguel.

Wie van lekker eten en drinken houdt die moet Mercado de San Miguel bezoeken

Parque Warner Madrid

Wanneer je de kunst en cultuur graag even achter je wilt laten, kun je altijd nog het ‘Parque Warner Madrid’ bezoeken. Dit themapark van Warner Bros is een heerlijke afwisseling met een bezoek aan een stad als Madrid. Al dan niet met een verblijf op het park kun je de gehele dag genieten van allerlei attracties. Voor de adrenaline zoekers heb je wildwater banen en heftige rollercoasters en voor de kleintjes zijn er bijpassende attracties. Daarnaast verzorgt het park een aantal leuke shows en kun je in de boetieks naar hartelust shoppen.

Toledo

Op zo’n zeventig kilometer van Madrid ligt Toledo. Deze middeleeuwse stad heeft een bijzondere band met Madrid, want voordat Madrid hoofdstad van Spanje werd en uitgroeide tot de wereldstad die het nu is, was Toledo de hoofdstad en belangrijkste stad van Spanje. Hier vind je daarom de middeleeuwse pleintjes en straten die je in Madrid moet missen, omdat Madrid zich eigenlijk pas begon te ontwikkelen in de zestiende eeuw. Omdat Toledo op slechts een uur reizen van Madrid ligt, kiezen steeds meer mensen ervoor om ook een dagtocht naar Toledo te maken. Dat kan met de trein, met de bus of met een taxi of (huur)auto.

[TIP] Erg handig is de optie om een compleet verzorgde dagexcursie vanuit Madrid naar Toledo te boeken. Je vertrekt ’s morgens met de bus (met airco en meertalige gids) naar Toledo om de hele dag in deze fascinerende stad door te brengen. Entree tot belangrijke bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van Toledo, de St. Tomé kerk, de Synagoge van Santa Maria la Blanca en nog een paar populaire hotspots van Toledo zijn inbegrepen in het ticket. Optioneel kun je ook de lunch bijboeken.

Meer info en/of direct online reserveren? Bekijk de dagtocht vanuit Madrid naar Toledo.

De stad Toledo

Teatro Real

Tegenover het Palacio Real is hét theater van Madrid gelegen. Teatro Real is opgericht omstreeks 1850 en heeft sindsdien vele prachtige voorstellingen mogen presenteren. Met name de Koninklijke familie behoort onder de vaste klantenkring. Aan het eind van de twintigste eeuw heeft er nog een flinke verbouwing plaatsgevonden, waarbij men moderne elementen heeft toegepast in de klassieke huisvesting. Middels een rondleiding kom je meer te weten over het gebouw, de producties en eventuele workshops.

Estadio Santiago Bernabéu

Voetbal en Spanjaarden is een bijzondere combinatie. Het is een soort subcultuur. Het voetbalstadion van Madrid heeft dan ook ruimte genoeg voor de vele supporters die het wekelijks bezoeken. Sinds de opening in 1947 kunnen ruim tachtigduizend bezoekers regelmatig genieten van glorieuze momenten van hun club ‘Real Madrid’. Estadio Santiago Bernabéu is te vinden aan de Paseo de la Castellana in de wijk Chamartín. Liefhebbers kunnen middels een Bernabéu-tour zich verdiepen in de geschiedenis van Real Madrid.

Niet in de rij staan om het stadion van Real Madrid te bezoeken? Dan is het aangeraden om je kaartjes vooraf te kopen. Het stadion is immers zeer populair onder toeristen, waardoor er vaak lange rijen voor de kassa’s staan.

Reserveer nu je tickets voor de Real Madrid Stadium Tour alvast via internet, zodat je ter plaatse niet in een lange wachtrij hoeft te staan.

RESERVEER HIER TICKETS VOOR DE REAL MADRID STADION TOUR
Estadio Santiago Bernabéu: het stadion van Real Madrid

Casa de Campo

Het Casa de Campo is een groot stadspark in Madrid. Dit ruim zeventienhonderd hectare tellende park is gelegen in het westen van Madrid. Het is hiermee ongeveer vijf keer groter dan het Central Park in New York. Daar waar de royals vroeger met hun jachtgeweren rondtrokken, is tegenwoordig vooral de lokale bevolking te vinden. In het park is een dierentuin, verschillende speeltuinen en een pretpark gelegen. Vaak is het park dan ook gevuld met families die er genieten van de omgeving en elkaar. Ook kun je met een kabelbaan naar Paseo del Pintor Rosales, waar de Tempel van Debod zich bevindt. Onder de historische monumenten tref je in het Casa de Camp het Paleis van Vargas, de brug ‘Puente de la Culebra’, verschillende bronnen en het natuurgebied ‘Huerta de la Partida’.

El Rastro de Madrid

Het stadsdeel van Madrid aan de Calle Ribera de Curtidores is vooral op zondag een populaire plek. Elke zondag ontstaat hier namelijk de grootste vlooienmarkt van de stad. Zowel oude als nieuwe producten worden hier tentoongesteld en regelmatig wordt er druk onderhandeld over de prijs. Niet langer zijn de kramen gevuld met uitsluitend antieke voorwerpen. Tegenwoordig is het aanbod erg divers. Denk hierbij aan boeken, kleding, sieraden, tassen en decoraties. De markt reikt zich uit vanaf Calle Embajadores richting Plaza de Cascorro en Ronda de Toledo.

El Rastro de Madrid

Paseo del Prado

Tegen het einde van de achttiende eeuw werd er een begin gemaakt met de aanleg van de inmiddels beroemde Paseo del Prado. De boulevard ligt tussen de Plaza de Cibeles en Plaza de Atocha. Behalve luxe hotels vind je aan de Paseo del Prado verschillende boeiende musea in ‘de Gouden Driehoek van Kunst’, de stadspoort Puerta de Alcalá en heerlijke wandelpaden.

Plaza de Oriente

Het koninklijke paleis met aan het oosten de Plaza Oriente mag jaarlijks op vele bezoekers rekenen. Vanaf de Plaza Oriente kun je het indrukwekkende paleis en het Teatro de la Ópera aan de andere zijde rustig in je opnemen. De vierenveertig beelden op het plein zijn representatief voor de eerdere vorsten die geregeerd hebben. Oorspronkelijk waren deze beelden bedoeld om op het dak van het paleis te staan, maar men dacht dat ze hiervoor te zwaar zouden zijn. Aan het plein zijn verschillende horeca gelegenheden te vinden waar je in alle rust kunt bijkomen van de vele indrukken.

Plaza de Oriente

El Escorial

Het klooster ‘El Monasterio de San Lorenzo de El Escorial’ wordt tegenwoordig aangeduid met El Escorial. Het enorme complex bevat niet alleen een klooster, er is namelijk ook een koninklijk paleis, een basiliek, een bibliotheek en een begraafplaats aanwezig. Koning Filips II was de bedenker van dit complexen gebouw. Kort na de overwinning bij de Slag van San Quentin in de zestiende eeuw, werd er in 1563 de eerste steen gelegd. Ruim eenentwintig jaar later was men op de basiliek na klaar. Een groot deel van de gebouwen zijn opengesteld voor publiek. Zo kun je er het paleis van Filip II, het pantheon van de koningen en de historische bibliotheek van binnen bekijken. Een bezoek aan El Escorial mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Madrid. Je moet er wel bijna een hele dag voor uittrekken als je het Escorial wilt zien. Dit paleis ligt ongeveer veertig kilometer buiten Madrid. Vanwege de historische waarde is het Escorial opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Catedral de la Almudena

Hoewel men al in 1879 begon met de bouw van de Almudena kathedraal in Madrid, is deze pas in 1993 voltooid. De duur van de bouw duurde vrij lang, aangezien het volledig stil heeft gelegen tijdens de Spaanse burgeroorlog die duurde van 1936 en 1939. Het grijze uiterlijk van de katholieke kathedraal ‘La Santa Iglesia Cathedral de Santa Maria la Real de la Almudena’ is verkregen door het gebruik van de steensoorten en graniet afkomstig uit Novelda en Colmenar Viejo. Doordat er meer dan een eeuw lang aan deze kathedraal is gewerkt, kom je er meerdere bouwstijlen tegen. Zo zijn er neo-klassieke, gotische en Romaanse invloeden te bespeuren. De buitenzijde van de kathedraal is versierd met beelden van de twaalf apostelen.

Catedral de la Almudena

El Valle de Los Caídos

Temidden in een bosrijke vallei is een benedictijner abdij, een basiliek en een monument te bezoeken. Een aantal van de monniken die er hebben gewoond liggen nu begraven op de naast gelegen begraafplaats. Via een bronzen deur is de basiliek en de abdij toegankelijk. De begraafplaats mag je alleen in overleg met de huidige monniken betreden. Het monument van de Vallei van de Gevallenen is gebouwd tussen 1940 en 1959 onder leiding van de architecten Pedro Muguruza en Diego Méndez. Het werd opgericht voor slachtoffers tijdens en na de burgeroorlog.

Puerta de Alcalá

Madrid telt enkele monumentale poorten, waar Puerta de Alcalá er eentje van is. Dit neo-klassieke monument aan de Plaza de la Independencia werd in de tweede helft van de achttiende eeuw gebouwd. Francesco Sabatini werd door Karel III aangewezen als architect om de stad te voorzien van een indrukwekkende toegangspoort. Als de lichten ‘s avonds aan zijn is het een bijzonder fraaie verschijning. Tegenwoordig wordt de Puerta de Alcalá gezien als meest representatieve monument van de stad Madrid.

Puerta de Alcalá

Madrid Puerta de Atocha

Het treinstation van Madrid ‘Estación de Atocha’ is een druk bezocht punt. Het telt maar liefst dertien platforms en heeft behalve aankomende en vertrekkende treinen nog veel meer in huis. Je kunt er bijvoorbeeld winkelen, een discotheek bezoeken of wandelen door de vierduizend vierkante meter tropische tuin. Voor het ontwerp en de inrichting werden kundigen ingeschakeld als Alberto de Palacio Elissagne en Gustave Eiffel.

Madrid Puerta de Atocha

El Real Monasterio de la Encarnación

Onder het bewind van Filips III werd er in de zeventiende eeuw augustijnen klooster opgericht. De opdrachtgever was diens vrouw, koningin Margaretha van Oostenrijk. Destijds grensde het klooster aan Real Alcázar, die een eigen persoonlijke ingang tot het klooster had. In het klooster zijn enkele bijzondere kunstwerken te bewonderen zoals die van Juan van der Hamen, Pedro de Mena en
Gregorio Fernández.

Real Jardín Botánico

Koning Karel III gaf omstreeks 1774 de architecten Francesco Sabatini en Juan de Villanueva opdracht om een tuin te realiseren volgens de methode van Carl Linnaeus, een Zweedse botanicus. Hierbij ging zijn aandacht naar plantkunde en het verzamelen van informatie om te kunnen onderwijzen. Langzaam ontstond hier het grootste herbarium van Spanje. Tegenwoordig is de botanische tuin van Madrid zo’n negentigduizend planten en bloemensoorten rijk en zijn er vijf kassen gevuld met tropische planten.

Real Jardín Botánico